Thai talpmasszázs tanfolyamon jártam

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó (www.lettudatos.com)

THAI TALPMASSZÁZS TANFOLYAM - személyes beszámoló és tapasztalat

A talpmasszázs hallatán szinte mindenki a nyugati típusú talpmasszázsra gondol, melynek során a talp reflexzónáinak kezelésével az egyes szervekre fejtenek ki hatást.
A thai talpmasszázs ennél jóval összetettebb, ennek során ugyanis nemcsak a reflexpontokat kezeljük, hanem energiavonalak mentén és kiemelt jelentőséggel bíró energiapontokon is dolgozunk.

Mik ezek az energiavonalak?

A hagyományos keleti gyógyászat 72 000 energiavonalat tart számon, melyek az emberi testen haladnak végig. A thai gyógyászat ezek közül 10 fő vezetéknek tulajdonít külön kiemelt fontosságot.

Ezek a SEN-nek nevezett energiavonalak szabad szemel nem láthatóak, de annál nagyobb a jelentőségük.
Fontos szerepük van az egészség szempontjából, mivel itt halad át az életerő, az energia. Gyengülésük, vagy a bennük létrejövő elakadások esetén panaszok, problémák jelentkezhetnek a szervezetben.

Zavartalan működésük biztosításában jelentős szerepet van a thai masszázsfajtáknak. A masszázs ezeket az energiapályákat tisztítja, erősíti.
A kezelés a páciens számára kellemes érzést nyújt. A nyomások érezhetők, de nem okoznak fájdalmat, hanem kellemes nyomó, simító érzést adnak.
A masszázs után frissességet, de gyakrabban inkább jóleső nyugalmat érez a vendég.

Ez a megközelítési mód keltette fel az érdeklődésemet és inspirált arra, hogy elvégezzem a thai masszázstanfolyamokat.

A tanfolyamokon (thai talpmasszázs, thai aromaolajos masszázs és thai jógamasszázs) való részvétel és az ott tanultak több területen is számottevő hatást gyakoroltak rám:

-A nyugati gondolkodásmódhoz képest merőben más szemléletmódot közvetített számomra, akár az egészség, a napi tevékenység vagy a munka területén.
-Rengeteg közérzet- és egészségjavító tanácsot, ismeretet nyújtott.
-Sok olyan masszázstechnikát és fogást ismertetett meg, melyek nagyon hatásosnak bizonyultak mind az egészségmegőrzés, mind a fizikai problémák kiküszöbölése terén.

Ajánlom elvégezni a tanfolyamokat, -egyiket, másikat, vagy akár mindhármat-, kortól, nemtől, iskolai végzettségtől függetlenül, bárki számára.
-Azoknak akik „csak” közvetlen környezetüknek, családjuknak kívánnak ezekkel az ismeretekkel segíteni, mert olyan technikákat, ismereteket tanulnak meg, amelyekkel hatékony módon tudják elősegíteni egészségük fenntartását, valamint kiküszöbölni a kisebb problémáikat.
-A tanfolyamok azok számára is kitűnő lehetőséget jelentenek, akik masszőrként kívánnak dolgozni vagy eddigi masszőr tevékenységüket szeretnék kiszélesíteni, és új módszerekkel, technikákkal gazdagítani.

A következőkben a thai talpmasszázs gyakorlása során szerzett TAPASZTALATAIMAT szeretném megosztani:

A kezelések közvetlen hatására felgyorsul az anyagcsere, pl. fokozódik a veseműködés. A talpmasszázs ugyanis elősegíti a nyirokáramlást, a pangó részek kiürülését.
Ezért is fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, -általában a mindennapok során-, de a masszázs előtt és után különösképpen.

A kezelések hosszú távú HATÁSAI:

-A stressz okozta gyomorfájdalom enyhül.
-Oldja a gerinc- és nyaki fájdalmakat.
-Csillapítja a reumás fájdalmakat.
-Segít rendezni a bélmozgást (serkenti avagy mérsékli).
-Akinek súlyfeleslege van, annál támogatja a fogyás megkezdődését, az előbb említett nyirokáramlást elősegítő hatás révén.
-A fogyást természetesen érdemes kiegészíteni táplálkozással is, vagyis személyre szabott étkezéssel (lásd alább). Illetve néhány életmódbeli változtatással, melyhez nem szükséges felrúgni az illető eddigi életvitelét, hanem a mindennapok rutinjába lassan beilleszteni a szükséges újításokat.
-Nők esetében megfigyelhető a talpmasszázsnak a menstruációra gyakorolt előnyös hatása: a ciklus gyorsabban zajlik le, a görcsök enyhülnek vagy teljesen elmúlnak. A menzesz időpontja szabályossá válik.

Saját magamon a következő hatásokat tapasztaltam:

-A szervezet kiválasztása fokozódott, erőteljesebb lett a veseműködés.
-A salaktalanítás a bőrön is megfigyelhető volt pár napig, a méreganyagok távozását néhány pattanás jelezte, ami persze elmúlt.
-A menzesz az eddiginél (még) szabályosabbá vált, a ciklus nem okozott görcsöket és gyorsabb leforgású lett.
-Elmúlt a stressz okozta krónikus gyomorfájdalom.
-A fentiek hatását támogatta, hogy a masszázzsal párhuzamosan étkezésemben követtem az egyébként is aktuális tavaszi évszakváltást.

Tavasszal nagy jelentősége van azoknak a tisztítókúráknak, melyek elősegítik a korábbi hónapok során megszokott energiadúsabb étkezés átállítását. Én nem szoktam böjtölni, hanem egy könnyített kúrát csinálok végig, mely növényi ételekből (gabonák, zöldségek, gyümölcsök) és gyógyteákból áll. Emellett ilyenkor napi szinten folytatok testmozgást.
Ezt a táplálkozási-életmód kúrát egészítette ki nagy hatékonysággal a talpmasszázs, illetve az aromaolajos masszázs, melyről legközelebb olvashatnak.