TAVASZI MEGÚJULÁS

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó (www.lettudatos.com)

TAVASZI MEGÚJULÁS

Március hónapban a természet újjászületik, elindul valami, vagyis inkább újrakezdődik. Kizöldül a természet, megindul a növekedés. Mi emberek is lehetőséget kapunk egyfajta megújulásra. Új energiákkal vethetjük bele magunkat új dolgokba, tevékenységekbe.
A következő táplálkozási és életmód tippekkel szeretnék erre vonatkozóan tanácsokkal szolgálni.

TAVASZI TISZTÍTÓKÚRA

Tavasszal nem csak a házunkat és kertünket kell rendbe tenni, kitakarítani, hanem a testünkre-lelkünkre is ráfér egy kis tisztítás.
A téli hónapok során természetes módon megnövekedett kalóriaigényünk plusz kilókban is érezhető. Vitaminkészleteink lemerülőben lehetnek, ezért sokan fáradtságról panaszkodnak.
Ennek elkerülése vagy kiküszöbölése érdekében érdemes „tavasziasítani” étkezésünket, életmódunkat.

Elsőként célszerű csökkenteni a szervezetünkbe bevitt só, állati fehérje (nemcsak hús, tojás, hanem tejtermék is), a cukor, az erős fűszerek, valamint a melegítő hatású gabonák mennyiségét. Emellett pedig növelni a gyümölcs és a zöldség fogyasztását.
A néhány plusz kilón felül észlelhetjük azt is, hogy szervezetünk visszatart valamit, puffadtabbak lehetünk és bőrtünetek is jelentkezhetnek.

A méregtelenítésben a legfontosabb szerepet a máj, a tüdő, a vese és a bőr látja el. Ezért ezek működését támogató ételek és gyógyteák fogyasztásával elősegíthetjük a tisztulási folyamatot.
Aki nem szokott vagy szeretne teljes böjtöt tartani, viszont kicsit megtisztítaná szervezetét, az tartson egy egyhetes könnyített kúrát, melyet minden nehézség nélkül beiktathat akár a dolgos hétköznapokba is.

Célszerű fogyó Holdnál kezdeni, mert ez az időszak jobban segíti a tisztulást, a méregtelenítést és a fogyást. Folytassunk könnyített étkezést, gyógyteákkal kiegészítve.
A legjobb növények a salaktalanításhoz: nyírfalevél, csalán, gyermekláncfű.

ZÖLD NÖVÉNYEK ÉS ÉTKEZÉS

A természet újra éledezik, megjelennek azok az első zöldek, melyeket a legtöbb ember csak haszontalan gazként tart számon, pedig aki kicsit jobban megismeri őket, számtalan hasznos tulajdonságát fedezheti fel nekik. Ilyen a tyúkhúr, a gyermekláncfű.

Egyik kedvező hatásuk, hogy nagymértékben elősegítik a szervezet méregtelenítését, tisztulását, támogatják a máj munkáját, melyre a tél után nagy szükségünk van.
Aki teheti, kora tavasszal vessen hónapos retket, salátát, borsót. A friss levegőn, jóleső elfáradásig végzett munka erősíti, energetizálja a testet.

Étkezésünkben ilyenkor nagy szerephez jutnak a csírák és az első tavaszi zöld leveles növények.

A szabadföldben lassacskán megjelenik a retek, a zsenge zöldborsó, a karalábé, a kelfélék.
Ezeket önmagukban, salátaként fogyaszthatjuk, vagy leves, főétel készülhet belőlük.

Reggelire a teljes kiőrlésű kenyér mellé válasszunk friss zöldségfélét, salátaféléket.
A kenyeret hidegen sajtolt olajjal vagy növényi pástétommal kenjük meg.

Ebédre készítsünk változatos leveseket, főételeket zöldségekből és gabonából.

A fűszernövények (bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, szurokfű, rozmaring, zsálya, tárkony) használatával gazdagíthatjuk ízvilágunkat, nem beszélve arról, hogy ezek a növények számos emésztésjavító és gyógyhatással is rendelkeznek.

A fellelhető virágokból (akác-, bodzavirág, orgonaszirom) pedig illatos, frissítő italokat készíthetünk.

Részlet a Tavaszi megújulás receptekkel c. kiadványból

Megrendelhető itt: http://www.lettudatos.com/tavaszi-megujulas-receptekkel.html