Thai jóga - Ruesri Dat Ton (Szerzetesek öngyógyító gyakorlatai)

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó

THAI JÓGA - RUESRI DAT TON (SZERZETESEK ÖNGYÓGYÍTÓ GYAKORLATAI)

A thai masszázsról sokan hallottak már és tapasztalták jótékony hatásait, de a thai jóga művészete Thaiföldön kívül még kevéssé ismert.

Európában kevéssé, hazánkban pedig szinte alig.

A thai gyógyászat holisztikus szemléletű, a betegek kezelése az életenergia testben való szabad áramlásának biztosításával történik.

A hagyományos thai orvoslás a történelem során más országok hatásait is magába ötvözte. Thaiföld India és Kína között található, ezért az indiai jóga bölcselet, az ájurvéda, a hagyományos kínai orvoslás és a buddhizmus egyes elemei fellelhetők a thai jógában is.

A THAI JÓGA JELLEMZŐI

A Thaiföldön élő emberek évszázadok óta végzik a Ruesri Dat Ton (thai jóga) nevű testgyakorlatot. A Ruesri Dat Ton lassú, egzotikus mozdulatait látván a nem thai emberek az indiai jógához hasonlították ezt a mozgássort, holott a kettő nem ugyanaz.

Mások a thai masszázzsal azonosítják, mely szintén nem azonos vele, mivel ott egy másik személy (masszőr) végez jógát a kezelt személyen.

A thai jóga végzése külső személy (masszőr) nélkül történik.
Rendszere nem bonyolult, de fontos az egyes pózok helyes elsajátítása és kivitelezése, hiszen a gyakorlatok gyógyító jellegűek, javítják a jógát végző személy egészségi állapotát.

A THAI JÓGA RÖVID TÖRTÉNETE

A hagyományos thai gyógyítás és thai jóga alapítójának egy buddhista orvost, Shivago Komarpajt (Jivaka Kumara Phacca) tartják.

Mielőtt csatlakozott Buddhához, és a szerzetesek közösségéhez, rishi, vagyis remete volt. A hozzá hasonló remeték intenzív aszketizmust és meditációs gyakorlatokat folytattak a Himalája távoli völgyeiben.

Több mint 2400 évvel ezelőtt, Gautama Buddha új módon közelített a lelkiséghez, az emberi szenvedés megszüntetéséhez. Üzenete és tanításai különböző formákat öltöttek az ország és a helyi kultúra függvényében.

Tanítása szerint a szenvedés abból ered, hogy állandóságra törekszünk, holott az állandóság nem létezik, mert minden mulandó.
Az anyagi világban jelen lévő szenvedés a születésből, a halálból, a betegség és az öregség állapotából ered.

Ezeken (szenvedést okozó dolgokon) való felülemelkedésre nyújt eszközt a meditáció. A meditáció az elme megtisztítása a zavaró gondolatoktól és érzelmektől, a vágyaktól.
A testen és elmén végzett rendkívüli gyakorlatok arra késztették a rishiket, hogy olyan gyakorlatokat, fejlesszenek ki, melyek hosszú időn át megerősítik a testet, és elősegítik annak zavartalan működését. Ezekből a gyakorlatokból nőtt ki egy olyan teljes mozgáskészlet, amit most jógaként ismernek.

Miután kiűzték a közösségeket a Himalájából, azok először Ceylonba, majd Kambodzsába vándoroltak, ahová magukkal vitték tanításaikat.
A buddhizmus Ázsia más vidékeire való eljutásával a kolostorok orvosi gyakorlata a vallás részeként terjedt el, s amikor Buddha tanításai a Krisztus előtti harmadik század körül Thaiföldre érkeztek, a templomok közelében gyógyszertárak és orvosi iskolák is megkezdték működésüket.
Ezt a területet 1238-ban hódította meg a Thai Királyság.
Jivaka Kumara Phacca gyógyászati technikái 1238 táján jutottak el Thaiföldre.

A buddhista kultúra számos elemét átvették, köztük a Ruesri Dat Ton jógagyakorlatok végzését is.

A burmai nép hódítása idején (1767) sajnos sok, a hagyományos thai orvoslás részét képező, orvosi szöveg pusztult vagy veszett el.

III. Rama király rendeletére viszont összegyűjtötték és rendszerezték a megmaradó ősi orvosi szövegeket, köztük a thai jógával és masszázzsal kapcsolatos írásokat is.
****Folytatjuk!!!***