Mozgásszervi panaszok: ízületi gyulladás, ízületi fájdalom

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó

*****
Hazánkban a lakosság kb. 10-15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától. Közöttük gyakori az ízületi fájdalom és az ízületi gyulladás.

A hideg idő, amely a kínai gyógyászat szerint a 6 külső ártó egyike, gyakran okoz hideg típusú tüneteket, többek között előidézhet ízületi fájdalmakat. Ezeket így észleljük: merev tagok, csontig hatoló hideg okozta fájdalom, „berozsdásodott” ízületek.
Az ízületi bántalmak azonban más okból is eredhetnek.

Megkülönböztetünk gyulladásos fájdalmat és a kopás miatt fennálló, tartós fájdalmat. Fontos, hogy más-más kezelést igényelnek!

A gyulladásból eredő fájdalom hűtést igényel, és nem szabd mozgatni a fájó testrészt. A nem gyulladt, merev, „berozsdásodott” ízületekre pedig a meleg és a mozgatás javasolt.

GYULLADÁS OKOZTA ÍZÜLETI FÁJDALOM (ARTHRITIS):

Fő jellegzetessége, hogy duzzadt, meleg és vörös az érintett terület. Nyugalomban intenzív fájdalom jelentkezik és a fájdalom a mozgatásra csökken.
A probléma adódhat egy ízület gyulladásából, de több ízületéből is. Ha ez utóbbi áll fenn, vagy nem vagyunk biztosak a probléma eredetében, végeztessünk kivizsgálást! Ízületi gyulladás ugyanis eredhet bakteriális vagy hormonális fertőzésből, vagy okozhatja immunrendszeri probléma is.

PORCKOPÁS OKOZTA ÍZÜLETI FÁJDALOM (ARTHROSIS):

A probléma leegyszerűsítve a következő: két csont között lévő védőszerepet betöltő porc sérül, elkopik. Okozhatja túlsúly, vagy helytelen mozgásforma (túl erős, vagy nem megfelelően végzett sport,egyoldalú terhelés).
A csontok felszínét borító porc kopásos megbetegedésben feltöredezik, egyenetlenné válik.
A mozgás fájdalmassá és nehézkessé válhat, illetve az ízület merevsége és deformálódása alakulhat ki.

Ennél a fajta problémánál a bemozgatás fájdalommal jár.

KEZELÉSÜK:

Az ízületi gyulladást (arthritis), ahogy említettem célszerű kivizsgáltatni, majd jegelés, nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentő szerek adása következhet.

A porckopás (arthrosis):
A porckopás esetén „porcépítő szerek" segítik a porc regenerációját és anyagcseréjét (pl. zöldkagyló kapszula).
Fontos a megfelelő mozgás, az ízület túlfeszítése nélkül, pl. jóga, Pilates, gyógytorna gyakorlatok.

Ha nemcsak az ízületi porc, hanem az egész ízület károsodott, vagyis a porc és a közvetlenül alatta elhelyezkedő csontállomány, az ízületi tok, a szalagok, de akár a csonthártya és az ízület környéki nyáktömlők is problémássá válhatnak. Ebben az esetben összetettebb a kezelés, a fájdalomcsillapításon túl szükség lehet az ízületi folyadék pótlására is.