Érdekességek a thai masszázsról: thai masszázs, mint folyamatos figyelem és jelenlét

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó

Érdekességek a thai masszázsról

Thai masszázs, mint folyamatos figyelem és jelenlét

A thai masszázsnak két fő típusa van, az egyik az udvari, a másik a nép körében elterjedt stílus. Az udvari stílusnál főleg (de nem kizárólag) a hüvelykujjat használják masszírozásra, míg az utóbbinál a hüvelykujjon kívül hangsúlyos szerep jut a térdnek, könyöknek és a lábnak is. A vendégek kényelmes ruhát viselnek és egy kényelmes matracon fekszenek.
A masszázs megkezdése előtt a masszőr elcsendesül és fohászt mond mesteréhez.
Néhány perc múlva megkérdezi vendégét, hogy megfelelőnek érzi-e a nyomás erősségét (túl erős, vagy túl gyenge-e esetleg), majd a masszázs végéig egyhegyű, elmélyült figyelemben tartózkodik.
A thai masszázs elengedhetetlen része az a fajta szemléletmód, mely a következő alapelveken nyugszik: szerető kedvesség (metta), ítélkezésmentesség, semlegesség.
A masszázst mindvégig ezek jegyében végzik.

A fő energiavonalak kezelése elősegíti a test energiaáramlását, oldja az azokban kialakult esetleges elakadásokat, gátakat.
Az izmok nyújtásával csökken a stressz, az izomfeszültség. A kezelés a lábakon kezdődik és a nyakon, fejen, arcon ér véget.
Egy átlag thai jógamasszázs 1,5-2 órán át tart.

Gyógynövényes kezelés

A nyomás technikákon kívül gyógynövényes párnácskákat is alkalmaznak, melyek fokozzák a masszázs hatékonyságát. Oldják az izomfeszültséget, frissítik a bőrt. Kis gyógynövényes zsákocskákat, melyben lehet pl. kurkuma, kakukkfű, akác, gőz felett felmelegítenek, és ezzel nyomogatják végig az energiavonalak mentén a testet. A belélegzett gőz jótékonyan hat a légzésre, légzésszervekre is, felszabadítja a légutakat, valamint a bőrt is szebbé varázsolja.