Masszázs, mint stressz- és fájdalomcsökkentő módszer

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó

Masszázs, mint stressz- és fájdalomcsökkentő módszer

Az masszázsnak, mint terápiás módszernek az Ókorra nyúlik vissza az eredete. Régi kínai kéziratok tesznek róla említést i. e. 3000 táján. „A görögök és a rómaiak is éltek a masszázs adta lehetőséggel a gyors regenerálódás érdekében vagy azért, hogy enyhítsék a testi fájdalmakat, pl. a gladiátorjátékok után.”

Nyugaton viszont, az elismert előnyei ellenére, jó időre feledésbe merült a kereszténység elterjedése miatt, mivel az rossz szemmel tekintett a test fizikai érintésére.

Manapság az alternatív gyógyászat révén növekszik népszerűsége, hiszen egyre inkább felfedezik a test karbantartásának, megőrzésének fontosságát.
Ezen túl felfedezték a masszázsnak a stresszre gyakorolt jótékony hatását is. Amire napjainkban szintén nagy szükség van.
A masszázs túl azon, hogy kellemes és ellazító érzetet nyújt, valóban gyógyító hatással is rendelkezik. Számos klinikai tanulmány igazolja, hogy csökkenti az ízületi merevséget és fájdalmakat, jótékonyan hat a fejfájásra, és az emésztési problémákra, erősíti az immunrendszert, a vér- és nyirokkeringést.

Miután csökken a feszültség, a szervezet képes jobban megvédeni magát, pl. jobban ellenáll a stressznek.
Ezek a pozitív hatások már régóta (évtizedek óta) ismertek. A kezelt zónában a bőr hőmérséklete emelkedik, és az ott jelen lévő felhalmozódások (köznyelven: méreganyagok) eltávoznak.

A masszázs gyulladáscsökkentő hatása:

Kanadai kutatók végeztek egy olyan kísérletet, hogy tizenegy fiatal sportolót szobabiciklin pedáloztatták hetven percig teljes fordulatszámon. Majd ezután az intenzív erőfeszítés után, mindegyik kapott masszázst az egyik lábára.

A comb belső izmából vett mintákat elemezve edzés előtt, és tíz perccel a masszázs után, majd két és fél órával később, a kutatók azt találták, hogy a masszázs hasonló hatást váltott ki, mint egy fájdalomcsillapító gyógyszer. Bár a biopszia mindkét lábon azonos mikrorepedéseket mutatott, az erős pedálozás miatt, a masszírozott terület sokkal kevesebb gyulladásos molekulát mutatott, mint a másik.

Magyarázat: a masszázs által kiváltott nyomást a sejtmembránban lévő apró érzékelők észlelik.
Ezek azonnal továbbítják sejten belül az információt, molekuláris jelek formájában.
A celluláris mechanizmus elindul és új géneket aktivál, melyek közül néhány képes semlegesíteni a gyulladásos folyamatot. Ez az oka a fájdalom csökkenésének. De hatása hosszabb távra –akár több hétre is- is kinyúlik, mert más géneket is ösztönöz, melyek elindítják a sejten belüli energiatermelést.
Így a masszírozott szövetek jobb tónusúak és ellenállóbbak lesznek.