A thai masszázs eredete, illetve hogyan hat a stresszre?

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó

A thai masszázs eredete, illetve hogyan hat a stresszre?

Napjainkban a thai masszázs kifejezést hallva, sokan az örömlányok kényeztető technikáját sejtik burkolt köntösben. Pedig egy igen régi és hatékony módszerről van szó, mely az ókori orvoslás részét képezte.
A thai masszázs eredetét, furcsa vagy sem, de Indiában találjuk meg, és időben vissza kell mennünk Buddha idejéhez, aki 2500 évvel ezelőtt élt.
Az ő orvosa volt az észak-indiai származású Jivaka Kumar Bhaccha, elterjedt nevén (Shivago), aki a gyógyításban kimozgató, nyújtó masszázsfogásokat, megfelelő étrendet, gyógynövényeket és meditációs gyakorlatokat alkalmazott.
Shivago mindent megtanult az ájurvéda tudományáról, és a jóga ászanákról és alkalmazta is a gyógykezelések során.
Buddha tanai nagyon erősen hatottak az akkori Indiára és Buddha eltávozása után az uralkodó (Asoka) államvallássá tette a buddhizmust.
A buddhista szerzetesek nem csak Indiában, hanem azon kívül, más országokban is terjesztették a buddhista tanokat, s ezzel együtt mást is. Így jutottak el Shivago gyógyítási módszerei és a masszázs is, Indián kívülre.
Thaiföldre kb. az i.e. 2 században jutott el, és integrálódott bele az ottani gyógymódokba. Beleolvadt az ottani ismeretekbe és tovább gazdagította, színesítette azt.
Shivagot pedig a mai napig a thai orvoslás atyjaként tisztelik Thaiföldön.

Thai masszázs és stresszes élet

A thai masszázsról azt tartják, hogy egy olyan relaxáló, pihentető masszázs, mely felveszi a harcot a stressz és több mint 50 betegséggel szemben

A stressz napjainkban a mindennapi élet része. Származhat munkahelyi nyomásból, vagy otthoni családi problémákból, de mindenképpen egy folyamatos feszült állapotban tart, amit nehéz elviselni. A test és a lélek is szünetre vágyik. Ha nincs lehetőség nyaralni menni vagy lazítani pár napot, akkor próbáljuk ki a thai masszázst, mely kiválóan enyhíti a stresszt, oldja a feszültséget, az izommerevséget és serkenti a vér- és nyirokkeringést!
A thai orvoslás szerint a betegség az energiaáramlás megszakadása a Sen-ek (energiavonalak) mentén. A sen fogalom megértéséhez olvasd el: http://www.thaijogamasszazs.hu/node/35

A masszázs során nyomást gyakorolunk a hüvelykujjunkkal, a könyökünkkel, a lábunkkal, valamint nyújtó pozíciókba helyezzük a pácienst. A thai masszázs visszaállítja a test egyensúlyát és az energia dinamikáját a szervezetben. A masszázs az egész testre, illetve az egyes zónákra is hat: megszünteti a fájdalmakat, oldja a test blokkjait.