10 jel a lábon

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó

10 jel a lábon, ne hagyd figyelmen kívül!

Jelzések a lábon, melyek tükrözik egészségi állapotodat.
A reflexológia szerint meghatározható és gyakorlatilag előre látható a lábakról sok olyan betegség és probléma, mint a cukorbetegség, a szívbetegség, a magas vérnyomás, a vesebetegség. Ha "hallgatsz” a lábadra, akkor segíthet megelőzni számos súlyos egészségügyi problémát.

Pajzsmirigy alulműködés és hideg láb
A pajzsmirigy alulműködés gyakran okoz hideg lábakat. Ezen felül gyakran vezethet depresszióhoz, hajhulláshoz, fáradtsághoz és súlygyarapodáshoz. Ha mindig hideg a lábad, fordulj orvoshoz!

Görcsök és a kiszáradás
A görcsök jelezhetnek kiszáradást, de jelezhetik azt is, hogy valamilyen tápanyag hiányod van. Mindig figyelj arra, hogy elegendő mennyiségű vizet igyál (legalább 1,5-2 liter/nap). A tápanyag hiány lehet a következő ásványi anyagok hiánya: kalcium, magnézium, kálium.

Sebek és krónikus sebek a lábon
Ha van egy nehezen gyógyuló seb a lábon, az lehet cukorbetegség jele. Ha a sebek egyáltalán nem gyógyulnak, utalhat rákos betegségre (bőrrák).

Gyulladás és köszvény
Ha a nagylábujj duzzadt és megnagyobbodott, azt okozhatja gyulladásos probléma, vagy köszvény. De fertőzés is okozhatja. Ha a nagyujj vörös és forró, akkor orvoshoz kell fordulni.

Szőrzet hullása a lábon
Ha hirtelen kihullik a szőr a lábról, az jelezhet keringési problémát. Fokozott figyelmet kell fordítani a keringésre, mert közvetlenül a szívhez kapcsolódik.

Zsibbadás
Zsibbadás érzés több lehetséges problémához társulhat. Ha mindkét lábat zsibbadtnak érzi, ez kapcsolatban lehet alkoholizmussal, kemoterápiával, cukorbetegséggel, vagy táplálkozási elégtelenséggel. Ha az egyik láb zsibbad, akkor lehet egy becsípődött ideg.

Artritis és pikkelysömör
Ha kis lyukak vannak a nagylábujj körmén, ezt okozhatja pikkelysömör vagy ízületi gyulladás. A lyukak lehetnek sekélyek vagy nagyon mélyek.

Viszketés
Ha a lábad bőre hámlik vagy viszket, akkor nagy valószínűséggel gombás fertőzés okozza. De lehet ekcéma vagy pikkelysömör.

Fájdalmas nagylábujj ízület
Az ízületi fájdalmak gyakran jelei az artritis-nek. A nagylábujjak és a kézujjak ízületi fájdalmai az első jelei lehetnek az ízületi gyulladásnak.

Sárga körmök
Sárga köröm is lehetséges jele a gombás fertőzésnek, különösen, ha más tünetek, mint bőrhámlás, vagy köröm törékenység is megfigyelhető. A sárguló köröm természetesen előfordulhat a kor előrehaladtával, vagy ha rendszeresen túl hosszú ideig csiszolják a körmöt.

A láb egy igazi jelzőkészülék az egészségre. Ha figyelmet fordítunk a lábra, akkor megelőzhetünk számos komoly egészségügyi problémát.