Energiavonalak tana

Szerző: 
Balázs Zoltán-Kálmán Renáta

SEN-EK HÁLÓJA, avagy láthatatlan vonalak a testen

A keleti gyógyászatban (kínai, indiai, thai) fontos szerepet töltenek be azok a szabad szemmel nem látható, ugyanakkor kiemelt jelentőséggel bíró energiapályák, melyek mentén halad az életenergia.
Az ebben keringő energia gyengülése, vagy a vezetékekben létrejövő elakadások esetén panaszok, problémák jelentkezhetnek a szervezetben.

A terápiás kezelések és masszázsok az életenergia zavartalan áramlását segítik elő.
Kínában a kezelések célja főként a fizikai egészség biztosítása, míg Indiában a testi egészség inkább a szellemi fejlődéshez vezető út miatt szükséges. Ha a test nem küzd betegségekkel, akkor az egyén jobban tud a spirituális megvilágosodásra fókuszálni.

A thai orvoslásra mindkét törekvés igaz. Földrajzi helyzeténél fogva Thaiföld kapcsolatban állt a környező országokkal, Indiával és Kínával, így mindkét ország gyógyászata hatással volt rá.
A hagyományos keleti gyógyászat 72 000 energiavonalat tart számon, melyek az emberi testen haladnak végig. A thai gyógyászat ezek közül 10 fő vezetéknek (Sen) tulajdonít kiemelt fontosságot.

A thai orvoslás megalapozójának, doktor Shivago Komarpajt tartják, aki Buddha orvosa volt. Ő vezette be a növényekkel és ásványokkal történő gyógyítást, valamint a meditáció jelentőségét.
A masszázs és a vallás szoros kapcsolatot mutat, mivel az oktatás templomokban zajlott.
A thai gyógyászat 4 nagy területre oszlik: gyógynövények, táplálkozás, erkölcsi és spirituális képzés és a masszázs.
A thai masszázs (Nuad Boran) a test energiavonalain dolgozik.

A kezelések hatást gyakorolnak az izom és ízületi szerkezetre. A masszázs –akár egy gyöngysor- egymásra épülő nyomások egymásutániságából tevődik össze, ahol minden mozdulat a következőt készíti elő.

A 10 fő vonalon fontos akupresszúrás pontok helyezkednek el.
E pontok masszírozása bizonyos betegségek kezelését vagy a fájdalom csökkenését eredményezi.

A kezelés a páciens számára kellemes érzést nyújt. A nyomások érezhetők, de nem okoznak fájdalmat, hanem kellemes nyomó, simító érzést adnak.
A masszázs után frissességet, de gyakrabban inkább jóleső nyugalmat érez a vendég.
A jógafilozófia szerint az életenergiát a belélegzett levegő és az elfogyasztott étel is befolyásolja.

Ezért fontos szerepe van a jógagyakorlatoknak, a légzés technikáknak és a testtípusnak megfelelő táplálkozásnak.

Az energiapályák kezelése hatással lehet érzelmi életünkre, hangulatunkra. Az adott energiavonal kezelése oldja a stresszt és érzelmi blokkoldó hatást eredményezhet.