Thai jóga (Ruesri Dat Ton)

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó www.lettudatos.com ***

THAI JÓGA (Ruesri Dat Ton)

A Thai jóga a hagyományos Thai gyógyítás értékes eleme. Míg sok ember hallott már a Thai masszázsról és tapasztalta annak jótékony hatásait, addig a Thai jóga művészete Thaiföldön kívül még kevéssé ismert.

A THAI JÓGA EREDETE

A hagyományos Thai orvoslás három ága: a Thai masszázs, a Thai jóga, és a Thai gyógynövényes orvoslás. A Thai gyógyászat holisztikus szemléletű, a betegek kezelése az életenergia testben való szabad áramlásának biztosításával történik.

A hagyományos Thai orvoslás a történelem során más országok hatásait is magába ötvözte. Ezért az indiai jóga bölcselet, az ájurvéda, a hagyományos kínai orvoslás és a buddhizmus egyes elemei fellelhetők a Thai jógában is.

A Thaiföldön élő emberek évszázadok óta végzik a Ruesri Dat Ton (Thai jóga) nevű testgyakorlatot. A Ruesri Dat Ton lassú, egzotikus mozdulatait látván a nem thai emberek az indiai jógához hasonlították ezt a mozgássort, holott a kettő nem ugyanaz.

Mások a Thai masszázzsal azonosítják, mely szintén nem azonos vele, mivel ott egy másik személy (masszőr) végez jógát a kezelt személyen.

A Thai jóga végzése külső személy (masszőr) nélkül történik. Rendszere nem bonyolult, de fontos az egyes pózok helyes elsajátítása és kivitelezése, hiszen a gyakorlatok gyógyító jellegűek, javítják a jógát végző személy egészségi állapotát.

A THAI JÓGA RÖVID TÖRTÉNETE

A hagyományos Thai gyógyítás és Thai jóga alapítójának egy buddhista orvost, Shivago Komarpajt (Jivaka Kumara Bhacca) tartják.

Mielőtt csatlakozott Buddhához, és a szerzetesek közösségéhez, rishi, vagyis remete volt. A hozzá hasonló remeték intenzív aszketizmust és meditációs gyakorlatokat folytattak a Himalája távoli völgyeiben.

A testen és elmén végzett rendkívüli gyakorlatok arra késztették a rishiket, hogy olyan gyakorlatokat, fejlesszenek ki, melyek hosszú időn át megerősítik a testet, és elősegítik annak zavartalan működését. Ezekből a gyakorlatokból nőtt ki egy olyan teljes mozgáskészlet, amit most jógaként ismernek.

Jivaka Kumara Phacca gyógyászati technikái 1238 táján jutottak el Thaiföldre.

Miután kiűzték a közösségeket a Himalájából, azok először Ceylonba, majd Kambodzsába vándoroltak, ahová magukkal vitték tanításaikat.

Ezt a területet 1238-ban hódította meg a Thai Királyság. A buddhista kultúra számos elemét átvették, köztük a Ruesri Dat Ton jógagyakorlatok végzését is.

A burmai nép hódítása idején (1767) sajnos sok, a hagyományos Thai orvoslás részét képező, orvosi szöveg pusztult vagy veszett el.

III. Rama király rendeletére viszont összegyűjtötték és rendszerezték a megmaradó ősi orvosi szövegeket, köztük a Thai jógával és masszázzsal kapcsolatos írásokat is.

Ennek köszönhetően Jivaka Kumara Bhacca tanításai és gyakorlatai ma is élnek Thaiföldön. Shivagót a hagyományos Thai gyógyászat nagy tiszteletben tartja, az „orvoslás atyjának” nevezik.

THAI JÓGA CÉLJA

A Thai jóga eredményesen alkalmazható meditációban, mivel eredetileg szellemi tevékenység részeként jött létre.

A testtartás uralma, a légzés, az életerő, az éntudat és ellazulás fontosak a szellemi területeken elért siker szempontjából is.

Ugyanakkor a Thai jóga a testre és annak energiájára ható gyógyító rendszer is, mely a gyakorló számára olyan előnyöket közvetít, mint a nagyobb rugalmasság és a méreganyagok eltávolítása.

A HAGYOMÁNYOS THAI GYÓGYÍTÁS

A Thai gyógyászat a sen energiarendszeren alapszik. Lényege, hogy testünket tíz fontos energiacsatorna hálózza be. Amikor az áthaladó energia áramlásában zavar keletkezik, akkor az betegségek kialakulását vonhatja maga után.

A Thai orvoslás célja, hogy biztosítsa az energiavonalakon keresztül folyó energia szabad áramlását, vagyis elősegítse a szervezet egyensúlyi állapotát.

Ennek elérése céljából figyelmet fordít és hangsúlyt fektet a következőkre:

• Megfelelő táplálkozás

• Masszázs

• Testgyakorlatok

• Gyengélkedések és betegségek esetén természetes gyógymódok (pl. gyógyfüvek) alkalmazása

• Kiegyensúlyozott lelki és erkölcsi életmód

THAI JÓGA RENDSZERE

A Thai masszázshoz hasonlóan, a Thai jóga gyakorlásának célja a testen belüli éltető energia egyensúlyba juttatása és erősítése, hogy lehetővé váljon az egyén öngyógyulási folyamata.

Az éltető energia az orvoslásnál említett sen vonalakon keresztül áramlik.

Az összesen létező 72,000 energiavonal közül tízet tartanak kiemelten fontosnak. Ezek mentén nyomáspontok találhatók, melyek masszázsra vagy nyújtásra reagálnak. A sen vonalak megfoghatatlanok, láthatatlanok. Nem véredények, idegek, izmok vagy csontok, eredetük ismeretlen.

A THAI JÓGA GYAKORLATA

Napi gyakorlás

Thaiföldön a Thai jóga gyakorlását jellemzően kora reggel, a napkelte időpontja körül végzik. Ez a legideálisabb idő a gyakorlatok kivitelezésére, mert ilyenkor a levegő friss és éltető energiával teli.

A kora reggeli levegőben végzett lélegzetvételek a jóga gyakorlása során segítenek eltávolítani az energiavonalakban fellépő blokkokat, dugulásokat. Terápiás, gyógyító jellegűknél fogva helyreállítják az egészséget és életerőt.

A Thai jóga helyes és rendszeres gyakorlása a következőket eredményezi:

• Felmelegíti a testet meditáció vagy sporttevékenység előtt
• Növeli a test rugalmasságát
• Javítja a vérkeringést
• Erősíti a légzőkapacitást
• Javítja a hangulatot, tisztán tartja a gondolatokat
• Segít az izomfájdalmak kezelésében
• Gyakorlás után lehűti és ellazítja a testet

A gyakorlatok meditációra gyakorolt hatása:

• Higgadtságot, nyugalmat ad
• Növeli az éntudatot
• Fejleszti a lélegzetirányítást
• Éltető energiát irányít (prána)
• Elősegíti a test ellazítását
• Megnyugtatja az elmét
• Erőt ad a testnek

TANÁCSOK a Thai jóga gyakorlásához

A mozdulatoknak legyenek lassúk és biztosak.

A testet és az ízületeket ne terheljék túlságosan.

A gyakorló legyen pihent, szellemileg és érzelmileg nyugodt.

Soha ne végezzünk olyan nyújtást, amit egyedül nem tudunk kivitelezni.

Ne álljunk meg hirtelen, hanem várjuk meg, amíg pulzusunk és lélegzetünk normálissá válik.

Az izmok és ízületek kímélése érdekében végezzünk nyújtásokat.

A THAI JÓGA ELŐNYEI

Ruesri Dat Ton mozgásai és testtartásai ugyanazokat az előnyöket közvetítik a gyakorló számára, mint amiket a páciens a Thai masszázs során megtapasztal.

A Thai masszázstól eltérően viszont, -amihez szükség van a masszőr segítségére-, a Ruesri Dat Ton gyógyító testtartásai egyedül hajthatók végre.

A gyakorlatok megerősítik és helyreállítják az életerő áramlását a sen vonalakon keresztül, ezáltal megvédik a testet és elmét a legyengüléstől.

A Thai jóga rendszeres gyakorlása következtében szervezetünk egyensúlyba jut, testünk egészségesebbé, elménk tisztábbá válik.