Thai konyhaművészet – Az öt alap íz harmóniája

Szerző: 
Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó

THAI KONYHAMŰVÉSZET - AZ ÖT ALAP ÍZ HARMÓNIÁJA

A thai konyha ízvilága azért is izgalmas és érdekes, mert az ételek többségét az öt alap íz harmóniájával teszik teljessé. Az alap íz fogalma más kultúrák konyhaművészetében is megfigyelhető, az ősmagyar konyhában 5, a makrobiotikában szintén 5, az indiai konyhában pedig 6 alap íz szerepel.

A thai étkezés öt alap íze a következő: sós, édes, savanyú, csípős és a keserű.
A thai ételeken –ahogy a thai gyógyászatban is- az indiai és kínai kultúra hatása érződik.

Az ételek elsősorban friss alapanyagokból készülnek, és sokféle fűszert használnak.
A leggyakoribb ízesítő a curry, a chilipaprika, a koriander, a gyömbér, a thai bazsalikom, a thai citromfű, a fokhagyma, a menta és a kókusztej.

A fűszerek az ízesítésen túl egészségmegőrző és emésztésjavító hatással is rendelkeznek.
Köztudott, hogy a koriander kedvezően hat az emésztésre, a gyömbér pedig fertőtlenít.

A chilinek több fajtáját használják, a legerősebb a kicsi, sárga, a phrik khai luang.

A fűszerek között szerepel egy kakukktojás is: a kókusztej. Ez enyhíti az erős fűszerek ízét, valamint hozzájárul az ételek különlegességéhez.
A kókusztejet úgy nyerik, hogy lereszelik és kipréselik a kókusz húsát.

A thai citromfű nem keverendő össze a nálunk honos citromfűvel. Ennek zöldjét, valamint a koriander és a bazsalikom zöldjét is frissen szórják az ételekre.

A thai konyha egyik fő alapanyaga a rizs, melyet szinte minden étkezésnél felszolgálnak.

A rizst gőzön főzik, íze és állaga pedig tájanként változik.
Délen csípősebbek az ételek, az északi konyha pedig enyhébb, egyszerűbb fogásokat készít.

Rizs fajtákon belül előszeretettel használják a fehér színű jázmin rizst, illetve az ún. ragadós rizst ( khao neow).
Thaiföldön az étkezést sem jellemzik merev szabályok. Egyszerre szolgálják fel és helyezik asztalra a különböző fogásokat. Bármilyen fogásból, bármikor vehetünk.

A tipikus thai étkezés levesből, rizsből, párolt vagy sült halakból, tenger gyümölcseiből, szárnyasból, friss, fűszeres salátákból, mártásokból áll.

A levest fogyaszthatják az étkezés elején, vagy alatta, de a végén is!

Népszerűek a fűszerezett, többféle alapanyagból álló wokban készült főételek.

Étkezés végén édességet és friss gyümölcsöket fogyasztanak. Gyümölcsök között leginkább az egzotikus fajták kedveltek: mangó, papaya, ananász.

Az édességek között egyik népszerű a mangós édes rizs, mely rizsből, kókusztejből, cukorból és mangóból készül.
Édesítőszerük a pálmacukor.

A thai-ok életében nagy szerepe van a vallásnak. Fontosnak tartják ezért, hogy az ételeket is, felajánlják a házi oltárokon Buddhának vagy a szellemeknek.
A munkát is sokszor kezdik imával, ráhangolódással.

Hazánkban is egyre több helyen nyit thai étterem. Habár mint minden külföldi konyha ezek is igazodnak az adott ország igényeihez, jellegzetességeihez.